Sokmagvas diófasírt
Ezt az ételt karácsonyra készítettem először. Mivel Nóra olyan vegetáriánus, akinek a hal is hús, ezért muszáj volt valami nagyot alkotni teljesen húsmentes alapanyagokból. Így találtam ezt a receptet, ami hatalmas sikert aratott, és amit most újra elkészítettem, mert az az elvem, hogy ne várjunk karácsonyig azzal, hogy örömet okozzunk a gyerekünknek, ha most is megtehetjük.
Nem saját recept, először a zizi kalandjai nevű gasztroblogon láttam. Állagra és ízre is emlékeztet a hagyományos egyben sült fasírtra – a férjem azt is hitte, hogy hússal készült -, én azért a fűszerezését eltoltam egy kicsit egzotikusabb irányba, így volt némi köze a keleti kibbeh ízvilágához is. Azt írom le, ahogy én készítettem.
Hozzávalók egy lapos tortányi adaghoz:
- 250 g dió, mandula, kesudió, törökmogyoró vegyesen
- 1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
- 4 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 1 kis marék szezámmag
- 1 db tojás
- 400 g hámozott paradicsom (vagy egy része helyett sűrített paradicsom)
- 150 g sajt, reszelve – legutóbb csak trappista volt itthon laktózmentes verzióban, de erősebb aromájú sajtokkal izgalmasabb
- 1 teáskanál friss citromlé
- 1 teáskanál mustár
- Fűszerek ízlés szerint: kakukkfű, zsálya, menta, fahéj, só, bors
- egy kevés vaj/olívaolaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
- Felaprítottam a hagymát és a fokhagymát.
- Meghámoztam néhány szem paradicsomot (amelyik engedte, nem csináltam ügyet belőle, ha nem, hát nem).
- Megpirítottam a magvakat és némi só kíséretében durvára őröltem mindet.
- Felvertem egy tojást és belekevertem a hagymát, magvakat, és a fűszereket.
- Hozzáadtam a paradicsomokat felkockázva, meg kb 2-3 ek. sűrített paradicsomot, mert kevés volt a friss.
- Mivel laktózmentes sajtból csak szeletelt trappista volt itthon, így azt kockáztam bele, reszelni ugyanis esélytelen volt, de mivel úgyis megsül, teljesen jó így is. Ezt is hozzákevertem a masszához.
- Szórtam bele egy marék szezámmagot.
- A végén kevertem bele még fahéjat is, az eredeti recept ezt nem írja, de mi nagyon szeretjük.
- Sütőpapírral kibéleltem egy tortaformát és kivajaztam, sőt, mivel az eredeti recept azt írta, hogy a jobb tapadás miatt a papír alatt is vajazzunk, így azt is megtettem. Utólag kár volt, mert annyira felpuhult a sütőpapír, hogy szeletelődött az étellel együtt és vigyázni kellett, hogy ne szedjünk papírt is a tányérra.
- Beraktam a 180 fokra előmelegített sütőbe és 3/4 órát sütöttem.
Köretnek gluténmentes zsemlegombócot és vadas mártást kínáltam hozzá, nagyon jól passzoltak együtt, nagyon finom volt. Elég gyorsan jól lehetett vele lakni, utána viszont egész délután rájárt a család és még vacsora előtt minden elfogyott. 😀
Készítettem fázisfotókat is, íme:
One Comment on “Sokmagvas diófasírt”
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Azóta, mióta itt megírtam a receptet, már rengetegszer elkészítettem. A kakukkfű-zsálya-menta teljesen elmaradt már, helyettük oreganót használok, és természetesen maradt a fahéj, só, bors. Néha más fűszer is, ha úgy van kedvem.
Tojás sem kell bele, anélkül is tökéletes, és már nyersen is lehet kóstolgatni, hogy jó legyen.
Vadas helyett most már alma chutney-t készítek hozzá, vagy hagymalekvárt, és krumplipürét. Továbbra is nagy kedvenc. 🙂