Sokmagvas diófasírt

Ezt az ételt karácsonyra készítettem először. Mivel Nóra olyan vegetáriánus, akinek a hal is hús, ezért muszáj volt valami nagyot alkotni teljesen húsmentes alapanyagokból. Így találtam ezt a receptet, ami hatalmas sikert aratott, és amit most újra elkészítettem, mert az az elvem, hogy ne várjunk karácsonyig azzal, hogy örömet okozzunk a gyerekünknek, ha most is megtehetjük.

Nem saját recept, először a zizi kalandjai nevű gasztroblogon láttam.  Állagra és ízre is emlékeztet a hagyományos egyben sült fasírtra – a férjem azt is hitte, hogy hússal készült -, én azért a fűszerezését eltoltam egy kicsit egzotikusabb irányba, így volt némi köze a keleti kibbeh ízvilágához is. Azt írom le, ahogy én készítettem.

Hozzávalók egy lapos tortányi adaghoz:

  • 250 g dió, mandula, kesudió, törökmogyoró vegyesen
  • 1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
  • 4 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 1 kis marék szezámmag
  • 1 db tojás 
  • 400 g hámozott paradicsom (vagy egy része helyett sűrített paradicsom)
  • 150 g sajt, reszelve – legutóbb csak trappista volt itthon laktózmentes verzióban, de erősebb aromájú sajtokkal izgalmasabb
  • 1 teáskanál friss citromlé
  • 1 teáskanál mustár
  • Fűszerek ízlés szerint: kakukkfű, zsálya, menta, fahéj, só, bors
  • egy kevés vaj/olívaolaj a forma kikenéséhez

Elkészítés:

  1. Felaprítottam a hagymát és a fokhagymát. 
  2. Meghámoztam néhány szem paradicsomot (amelyik engedte, nem csináltam ügyet belőle, ha nem, hát nem).
  3. Megpirítottam a magvakat és némi só kíséretében durvára őröltem mindet.
  4. Felvertem egy tojást és belekevertem a hagymát, magvakat, és a fűszereket.
  5. Hozzáadtam a paradicsomokat felkockázva, meg kb 2-3 ek. sűrített paradicsomot, mert kevés volt a friss.
  6. Mivel laktózmentes sajtból csak szeletelt trappista volt itthon, így azt kockáztam bele, reszelni ugyanis esélytelen volt, de mivel úgyis megsül, teljesen jó így is. Ezt is hozzákevertem a masszához.
  7. Szórtam bele egy marék szezámmagot.
  8. A végén kevertem bele még fahéjat is, az eredeti recept ezt nem írja, de mi nagyon szeretjük.
  9. Sütőpapírral kibéleltem egy tortaformát és kivajaztam, sőt, mivel az eredeti recept azt írta, hogy a jobb tapadás miatt a papír alatt is vajazzunk, így azt is megtettem. Utólag kár volt, mert annyira felpuhult a sütőpapír, hogy szeletelődött az étellel együtt és vigyázni kellett, hogy ne szedjünk papírt is a tányérra.
  10. Beraktam a 180 fokra előmelegített sütőbe és 3/4 órát sütöttem. 

Köretnek gluténmentes zsemlegombócot és vadas mártást kínáltam hozzá, nagyon jól passzoltak együtt, nagyon finom volt. Elég gyorsan jól lehetett vele lakni, utána viszont egész délután rájárt a család és még vacsora előtt minden elfogyott. 😀

Készítettem fázisfotókat is, íme:

  

 

 

 

 

 

  

One Comment on “Sokmagvas diófasírt

  1. Azóta, mióta itt megírtam a receptet, már rengetegszer elkészítettem. A kakukkfű-zsálya-menta teljesen elmaradt már, helyettük oreganót használok, és természetesen maradt a fahéj, só, bors. Néha más fűszer is, ha úgy van kedvem.
    Tojás sem kell bele, anélkül is tökéletes, és már nyersen is lehet kóstolgatni, hogy jó legyen.
    Vadas helyett most már alma chutney-t készítek hozzá, vagy hagymalekvárt, és krumplipürét. Továbbra is nagy kedvenc. 🙂

Vélemény, hozzászólás?